TOUKO-KESÄKUUN MIETTEET
Haipakkaa, juhlaa ja sähkövirtaa
Kesä on tähän asti hitaan alun jälkeen yllättänyt meidät helteisellä säällä! Taidettiin rikkoa kesäkuun yhtäjaksoisten hellepäivien määräkin. Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan Kesäkuun 12. päivästä lähtien maassa oli 19 hellepäivää peräkkäin!
Nurmikko paloi karrelle ja puutarhamme rodot suostuivat avaamaan nuppunsa kukintaan vasta kun kastelin niitä neljä iltaa putkeen.
Karkeakarvaiset mäyräkoiraystäväni, Ludde ja Lara, piipahtivat Nuottaniemeen lähes viikoksi nauttimaan hellepäivistä. Yläterassin sohva oli Ludde-herran mielestä paras loikoilupaikka, kun Lara-neiti alapihalla, naruun kytkettynä mielummin vahti naapurin pihaa, jossa ilmeisesti hänen mielestään tapahtuu jännittäviä asioita!
Kaiken kaikkiaan sen verran oli kuitenkin haipakka kevät ja monenmoista järjesteltävää, että blogin kirjoittaminen jäi tehtävien töiden listalla viimeiseksi, joten skippasin suosiolla toukokuun.
Tässä nyt vihdoin kevään ja kesän mietteitä pienellä viiveellä.....
Kalastajat 5 vuotta!
Kesäkuun kohokohta oli eittämättä 16.6. Kalastajien 5v. päivä, jota juhlittiin Nuottaniemessä. Kuva credit: Camilla Schwenson-Holmberg
Vieraaksi saimme Tallipojan suosiollisella avustuksella Peter Seligsonin. Aikataulu oli tiukka lentokentältä noutoineen ja järjestelyineen. Ei ihan pientä säätöä tämä ilta vaatinut ja meinasi niissä avustaneelle tallirengillekin tulla ressi, mutta leveä hymy irtosi lopulta, kun herkkusuunakin tunnettu Peter viimein saateltiin onnistuneesti paikalle!
Millään en kykene tänne toistamaan illan keskusteluita, mutta jotain...
Ollaan vaikeassa tilanteessa, inflaatio kestänyt ennakoitua pidempään, mikä saattaa pakottaa keskuspankkeja nostamaan edelleen korkoja. Nolla-korkotasoon ei ole paluuta, joten velallisten on syytä totutella "uuteen normaaliin". Asettuisiko 12 kk euribor lopulta 3 %:n tietämille ja milloin, vaikea sanoa? Yritysten, kotitalouksien ja valtioiden velanhoitokyvyssä haasteita jatkossakin. Ainakaan kovin velkaisiin yhtiöihin ei nyt juuri kannata sijoittaa.
Kiina epävakaa, yritykset haluavat eroon riippuvuudestaan Kiinaan ja Aasiaan ja siirtävät tuotantoaan takaisin Eurooppaan. Eurooppa/Saksa hyötyvät tästä ja myös sodan jälkeisestä jälleenrakennuksesta (kunhan se alkaa). Eurooppalaiset teollisen tuotannon laitteita valmistavat yhtiöt ovat voittajia seuraavat 10-15 vuotta. Teräsyhtiö SSAB erikseen mainittuna. Seligsonin katse on aina pitkälle eteenpäin. Hänen strategiassaan ensin tulee pitkäjänteisyys, koska sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa. Toiseksi: ei pidä koskaan sijoittaa sellaista rahaa, jota ei kestä menettää – edes hetkellisesti. Tässä pitkässä pelissä hän näki Euroopan olevan nyt vahvoilla.
Europan pankitkin ovat hänen mukaan vahvoja, mutta aliarvostettuja. Erikseen Peter mainitsi Deutsche Bankin ja espanjalaisen kansainvälisesti toimivan Santanderin, joiden hinnat ovat nyt finanssikriisin aikaisella tasolla (lue: ovat halpoja). Niinpä peesasin ja laitoin jo vähän ropoja Deutsche Bankin osakkeisiin. Näissä tuskin on mitään kovin suurta downside -riskiä peesasi Tallipoikakin ja sanoi sopivan hänen strategiaansa hyvin.
Yllätys itselleni kuin myös monelle kuulijalle oli, että Etelä-Euroopassa Italian ja Espanjan taloustilanne on hyvä, ihmiset eivät ole velkaantuneita koska siellä ei osteta velaksi, vaan ensin säästetään ja sitten ostetaan. Tästä voisi moni ottaa oppia.
Ai-sektorin Seligson kuittasi sanomalla, että hypen johdosta se on osin ylihintainen. Tarkkana saa olla lisäysten kanssa. Kannattaa ehkä vilkaista tunnuslukuja ennen ostoa.
Joidenkin Private Equity firmojen, samoin VC:n kautta sijoittaminen oli Seligsonin mielestä aika lailla nollasummapeliä (kulut ja useissa start-up sijoituksissa jo hävityt rahat huomioiden) ja osa on täysin huijausta ja täynnä tyhjiä lupauksia (Ermitage). Tarkkana pitää olla.
Ennakkoon Aki Pyysing: "Peter Seligson oli 80-luvulla Suomen osakescenen karismaattisin hahmo." Tilaisuuden jälkeen Aki twitterissä: "Sanoisin, että Sörsselssön on edelleen Suomen osakescenen karismaattisin hahmo."
Päivi Saarela: "Karismaattisia ihmisiä yhdistää ainakin se, että he eivät ole turhantärkeitä."
Turhantärkeitä eivät ole kalastajatkaan. Olivat kokit ja tarjoiluhenkilökunta ihmeissään, että mikä porukka tämä on ja mitä te juhlitte. Nauratti itseänikin, kun mietin, että ulkoisesti kuin myös iän puolesta on kalastuskuntamme varsin sekalainen ja päissään vielä punaiset Jaques Cousteau -pipot! Kaikkien Kalastajien puolesta lämmin kiitos Peter Seligson, Sinutkin on nyt pipotettu!
KL:stä voi lukea lisää vieraamme ajatuksia.
Hienoa onkin, että saman sijoituspöydän ääressä istuu ikähaitariltaan n. 30-65 vuotiaat, joiden salkkujen koko voi olla mitä vaan välillä 50k -100 miljoonaa. Keskustelu käy kiihkeänä ja kuumanakin, mutta kaikkia kuunnellaan ja jokainen saa sanansa sanoa. Keskustelu jatkui päämajassa 02:00 asti. Aamuyön tapahtumista kaupungilla Teatterin Vipistä ei tarkempaa tietoa ole saatavilla.
Sijiotupöytä face 2 face on ihan parasta viihdettä, lisäksi hyödyllistä ja yleissivistävää! Suositan oman sijoituspöydän/keskusteluyhteisön perustamista. Pienestä tämäkin lähti… meitä oli alkuun kuusi naista ja yksi mies kun aloimme yhdessä "kalastaa". Perustimme suljetun FB-sivuston ja sovimme tapaamisia, kutsuimme lisää jäseniä ja nyt meitä on 33, mikä hyvin sopiva määrä. Ei liian pieni, ei liian suuri. Luottamuksellisuus säilyy.
Markkinoilla haastetta riittää
Alkuvuosi on ollut mollivoittoinen ulkomaista ai-sektoria lukuun ottamatta. Suomen osakemarkkina on kehittynyt heikoiten kansainvälisiin markkinoihin verrattuna!
Sammon tulosraportista poimin seuraavan, mielestäni hyvin tilannetta kuvaavan katsauksen:
Inflaatiokehityksen hillitseminen saattaa pakottaa keskuspankkeja jatkamaan koronnostoja ja pitämään korot ylhäällä ennakoitua pidempään. Tämä voi johtaa sekä talouskasvun merkittävään hidastumiseen että ongelmiin yritysten, kotitalouksien ja valtioiden velanhoitokyvyssä. Lisäksi Euroopan energiahuollon uudelleenjärjestelyt vievät aikaa ja luovat riskin energiakriisin puhkeamiselle. Myös Ukrainan sota on edelleen merkittävä taloudellinen riski. Nämä tekijät tuovat talouden ja pääomamarkkinoiden kehitykseen tällä hetkellä merkittävää epävarmuutta. Samaan aikaan nopeasti kehittyvät hybridiuhat luovat uusia haasteita valtioille ja yrityksille. On olemassa myös lukuisia yleisesti tunnistettuja makrotaloudellisia ja poliittisia tekijöitä sekä muita epävarmuuden lähteitä, jotka voivat vaikuttaa finanssialaan monella tavoin negatiivisesti.
Kolikolla on aina myös toinen puoli
On myös mahdollista, että nyt heikkoa kehitystä tehneiden toimialojen suunta kääntyy loppuvuoden aikana. "Kun korkotaso saadaan vakiinnutettua, olisiko silloin metsäyhtiöiden ja kuluttajasektorin pahin jo takana", Varis pohtii.
Useat artikkelit eri talousalan lehdissä hehkuttavat jo, että on jo hyviä yhtiöitä tarjolla halvalla.
Siispä mihin sijoittaa nyt??? Tätä pohtii moni, minäkin ja tässäpä onkin pulmaa kerrakseen. En tietenkään saa sijoitusneuvoja kenellekään antaa, joten tyydyn reflektoimaan omia toimia.
"All in"! Ensinnäkin olen tuskaisen huono pitämään kassassa rahaa. Aina löydän mielestäni jotain mihin sijoittaa. Ajoitus ei todellakaan mene aina nappiin, mutta lohduttaudun sillä, että tämä on pitkää peliä. Chipit menee harvoin suoraan reikään golffissakaan!
Ai-sektorin olen toistaiseksi jättänyt kasvamaan itsekseen, en ole lisännyt, pl. Aiforia, jota lisäsin toukokuussa. Teknoistakin vain kotimainen TietoEvry on houkuttanut, kun kurssi, minusta aiheetta ollut laskumoodissa, vaikka yhtiön kuviot ovat mielenkiintoisessa vaiheessa. Osingosta (n.6%) en myöskään valita.
Ensimmäisellä vuosipuoliskolla olen lisännyt sellunhinnasta johtuen alamäkeen lähtenyttä metsäsektoria (Metsä Board ja UPM), jota on lyöty kohtuullisen alas ja myös yhtä konepajasuosikkiani (Valmet).
Kiinteistöala on kurjimuksessa ja taloyhtiöiden konkursseja on luvassa. Ruotsalainen kiinteistöyhtiö SBB on vaikeuksissa , joten alkaako kohta erilaisten julkihyödyllisten ja teollisuuskiinteistöjen suur-ale Suomessakin? SBB omistaa Suomessa arviolta vajaat 200 yhteiskuntakiinteistöä.
Having said that… olen lisännyt Citykania, se kun keskittyy kiinteistöissä kauppakeskuksiin, joiden suosiota ainakaan vielä eivät internetin ihmeelliset erilaiset kaupankäyntialustat ja vendorit ole lopettaneet. Päinvastoin, Iso Omena pullistelee väkeä jopa kuumana hellepäivänä puhumattakaan sadesäällä, jolloin kokemuksesta jo tiedän välttää sen parkkihallia.
En ole varsinaisesti asuntosijoittaja, mutta se on jo pidempään näyttänyt olevan ihan sekaisin. Uudisasuntoja kaupataan mitä erikoisimmilla tavoilla/tarjouksilla ja vanhojakin! Yhdelle kalastajalle tarjottiin Ruoholahdesta 20 asuntoa á 1€:n kpl, kun taloyhtiö oli järkyttävissä veloissa. Eivät tarttuneet nämä asunnot tämän kalastajan onkeen!
Vahojen yksiöiden ja kaksioiden hinnat laskeneet, ainakin pääkaupunkiseudulla on niistä ylitarjontaa. Nyt olisi ostajan markkinat? Taloyhtiön tila kannattaa (tietenkin aina pitää) tarkastaa ennen kuin lähtee tarjoamaan. Tunne markkinasi, sanoo ystäväni, tunnettu Keuruun asuntokeisarinna!
Portfolio
Samoilla linjoilla mennään, mitään isoja käänteitä sitten Fortumin myynnin en ole tehnyt, vaikka YTD TOP 10 yhtiöt yksi toisensa perään ovat laskeneet paria poikkeusta lukuun ottamatta.
Fortumin otin kesäkuussa uudelleen yhteen salkuista, kun hinta alkoi vaikuttaa sopivalta. Sammon painoa oli jo alkuvuodesta tarkoitus laskea ja päässyt jo 12,3%, mikä alkaa olla ok. Mielenkiintoista katsoa mitä Mandatumin eriyttäminen syksyllä tuo tullessaan.
Keskoa olen lisännyt, kun mietin, että olisi tuo "taantuma ja ostovoiman heikkeneminen" jo hinnoissa. Rakentamisen heikko tila voi Keskoon vieläkin vaikuttaa negatiivisesti, katsotaan kesän jälkeen. Muita ostoja perustellut yllä jo aiemmin.
Nestettä vähensin salkuista, joissa ostohinta oli suhteellisen korkea. Hyvin meni tällä kertaa, joskin pienen erän ostin takaisin liian aikaisin, kun pääomamarkkinäpäivän esitysten seurauksena kurssi dyykkasi lisää. Epävarmuutta tuonee jatkossakin uusiutuviin polttoaineisiin liittyvät poliittiset päätökset ja jossain määrin tulevaisuudessa tuotannon ylikapasiteetti vs. kysyntä.
Yhtiön tj. Matti Lehmus kertoi Nesteen kilpailijoiden suunnittelevan investointeja Nesteen teknologiaa vastaavaan tuotantoteknologiaan. Niinpä lukuisten hankkeiden toteutuessa Neste arvioi uusiutuvien tuotteiden tarjonnan ylittävän markkinakysynnän selvästi lähivuosina. Nesteen arvion mukaan ylitarjonta voisi venähtää mittavaksi sen omalla pelikentällä vuonna 2025 ja pysyä isona vielä 2027. Tästäkös sijoittajat riemastuivat ja olikohan päivän pudotus 9 prosenttia pahimmillaan? Kaikkiaan toisella vuosineljänneksellä Nesteen osakekurssi on pudonnut peräti 22 prosenttia. -> Neste olikin Nordnetin mukaan yksi ostetuimpia osakkeita kesäkuussa.
Rakennusala on syvissä vesissä, mutta ilman sitä ei pärjätä kaupungistumisen maailmassa. Kysymys kuuluu, milloin on aika lähteä siihen mukaan ja miten? YIT:n aika ei ollut vielä keväällä, joten pienestä, aiemmin tehdystä avauksesta jo osin luovuin. YIT on kuitenkin edelleen vahvasti seurannassa ja sormi ostonapilla ehkä loppuvuoden puolella. Tämän kanssa pitää hyväksyä alan syklisyys. Vaihtoehtoja on kaksi, kestä syklien yli tai ajoita myynnit huipulle ja ostot pohjille, helppoa!
Ostoissa pitäisi pitää mielessä 6kk ennakointi tulevasta ja esittää itselleen kysymys haluanko omistaa tätä vielä 5-10 vuoden kuluttua.
Pörssisähkö!
Meidän sähkölämmitteisen kotitalouden, sähkösopimus umpeutui 31. toukokuuta. Niinpä siirryin pörssisähköön kesäkuussa ja siitähän aukeni itselleni ihan uusi pörssimaailma! Toki olin ystäviltä kuullut miten sitä ovat seuranneet jo viime talvena ja kuinka heillä sauna lämpiää tiettyyn aikaan tietyllä hinnalla, samoin käynnistyy pyykinpesukone jne.
Nyt aikani ihmeteltyäni oma Fortum-sovellusta kesäkuun alusta lukien, jäin siihen ihan koukkuun! Olenkin nyt haastanut itseäni siitä, miten pieneksi saisin sähkölaskumme taiteiltua seuraamalla pörssisähkön hintaa ja ajoittamalla joitain toimia sen mukaan edulliseen ajankohtaan.
Tällä lyhyellä, reilun kuukauden kokemuksella voin sanoa, että hintahan vaihtelee tunneittain negatiivisesta tuonne 18c/kWh. Kesä on ollut lämmin, niin on ollut helppo sulkea kaikki patterit ja se onkin tässä varmasti ollut suurin säästö.
Koneellinen ilmanvaihto brakasi toukokuun lopulla (pitää meteliä, joku laakeri pitää vaihtaa), eikä nyt kesäaikaan saa korjaajia helposti, niin päädyin toistaiseksi tuulettamaan kotiamme vanhanaikaisesti ristivedolla. Asiaa auttaa onneksi tarvittaessa, että jäähdyttävä ilmastointilaitteemme toimii moitteettomasti ja pitää tarvittaessa puhalluksellaan sisätilan viileänä ja ilmavirran liikkeessä. Tämä laite ei kuitenkaan lämmitä, joten ilmaLÄMPÖpumpun asennuttaminen on myös käynyt mielessä.
Ehdottomasti huomioin myös, milloin lataan hybridi-Audimme. Läppärikään ei ole enää koko ajan latauspiuhassa kiinni. Pyykit pestään edulliseen aikaan ja silloin vaikka useampi koneellinen perän jälkeen, niin kauan kun pestävää riittää. "Vain tyhmä maksaa liikaa!" Jos voin valita maksanko alle 2 c/kWh vai 18c/kWh, niin kysyn vaan, että miksi maksaa liki kymmenkertainen hinta, kun voi kulutuksen ajankohdan valinnalla vaikuttaa mitä maksaa ja milloin.
Mitään logiikkaa, tuulet, aurinkoinen sää jne. huomioiden, en ole vielä havainnut hinnoittelussa. Yöaika on yleensä lähes pääsääntöisesti halvempaa kuin kuluneen päivän päiväsähkö, mutta ei aina ja seuraavan päivän päiväsähkö voi myös olla halvempaa kuin edellisen yön, heh! Kesäkuun alku oli halpaa sähköä ja väliin negatiivistakin ja samoin käytiin negatiivisen puolella nyt heinäkuun alussa. Onko tämä alkukuun edullisuus jokin "sääntö", on vielä vaikea sanoa. Viime yön ja tämä päivän on tuuli puhaltanut yli 15m/sek., mutta milloin tämän vaikutus näkyisi hinnassa, vai näkyykö, en tiedä? Katsotaan klo 15 jälkeen miltä huomisen hinnoittelu näyttää.
Kyllä! Tämä seuranta on mennyt sellaiselle tasolle, että täytyy vakavasti alkaa miettiä, tekisinkö sittenkin jonkin määräaikaisen sopimuksen jollain sopuhinnalla ihan oman mielenrauhan säilyttämiseksi?
Edellinen määräaikaissopimus oli jotain 5,9c/kWh (yösähkö vähän halvempaa). Niinpä tuntuisi nyt ihan mahdottomalta ajatukselta tehdä tuplasti kalliimpi sopimus, jota on ollut tarjolla. Kuitenkin takaraivossa jyskyttää kysymys siitä minkälaista energiakriisiä syksy ja talvi mahdollisesti tuo tullessaan? Venäjä sääntelee jo nyt öljyntuotantoaan kiustakseen länttä ja muut tuottajamaat seuraavat perässä, hinta nousee jne. Nouseeko sähkönkin hinta vielä uudelleen ja jos vaikka tämänhetkisen pörssisähkön ylälaitaan mentäisiin, niin onhan 18c/kWh triplat mitä aiempi sopimus on ollut.
Kun sähkölaskut vuositasolla aiemmalla (halvalla) sopimuksella ovat olleet luokkaa 4.500€/vuosi, voisikulu nykyhinnalla (Fortum tarjoaa 11,9 c/kWh) tuplaantua tai oikeammin triplata, koska tuohon tulee päälle vielä siirtohinta.
Kesäkuun käyttämämme pörssisähkön keskihinta oli 4,75 c/kWh.
I rest my case! Minulla on 10K €:lle muutakin käyttöä, kuin maksaa triplahintaa lämmityksestä!
Nautitaan kesästä ja sen lämmöstä! Suomen kesäaurinko on ilmaista👌
Myynnit (vähennykset):
Toukokuu: Neste, NVIDIA, YIT
Kesäkuu: MerusPower, Nokia, Sampo
Ostot:
Toukokuu: Aiforia, CapMan, Citycon, eQ, Kesko, Neste, Mercedes-Benz, MetsäBoard, Orion, TietoEvry, Valmet
Kesäkuu: BICO, Citycon, Deutsche Bank, Fortum, Kesko, MetsäBoard, TietoEvry, UPM, Valmet
PS. En jaksanut myynti- ja ostohintoja kaivaa, lisäilen niitä tähän myöhemmin.