MAALISKUU

01.04.2025

Puolustus, puolustus ja puolustus!

Maaliskuussa, ennen kuun loppua, ehti tapahtua paljon mukavia asioita. Alkukuusta sain nauttia viikon Egyptin auringosta ja pelata golfia Somabayn Cascades resortin kentällä. Olihan loma! Takuuvarma sää, viisi pelipäivää upealla hiekka-aavikon keskelle, Punaisen meren rannalle rakennetulla 18 r. golfkentällä plus muutamana päivänä range -harjoitukset tekivät kropalle tehtävänsä niin, että iltaisin ei tarvinnut unta hakea! 

Luonnollisesti coach Henrik sai harjoituslöyntipaikalla golflyöntini sen verran sekaisin, että lyöntejä tai pisteitä ei tarvinnut alkuviikon  kierroksilla laskea. Loppuviikosta opit alkoivat pikkuhiljaa mennä perille ja jonkinlainen tuloskin, 32 bogi-pistettä, syntyi viimeisenä "kisapäivänä".

Kotiin palattua sain pian Ludden ja Laran hoitoon ja pääsimme ulkoilemaan aurinkoisessa säässä Nuottaniemen rantaraitille. Siellä kävellessä oli kiva haistella kevään ja meren tuoksuja. Maaliskuussa ei meressä ole jäistä ollut enää vuosiin tietoakaan! Muistaako kukaan enää aikaa, jolloin Etelä-Suomessa sai jännittää lähteävätkö jäät vapuksi ja pääsekö laskemaan veneet vesille? Enää ei siis ole vuosikausiin tarvinnut tätä jännittää! 

Muuttolinnut ovat saapuneet etuajassa, isokoskeloparsikunta oli kosiopuuhissa varhaisella aamuuinnillaan ja joutsenet etsivät pesäpaikkaa tutussa kaislikossa. Koirat luonnollisesti tarkkana seurasivat tilannetta.

Maaliskuun aikana olen viikottain päässyt myös harjoittelemaan mukavissa, sporttisissa treeniryhmissä erinomaisten coachien kanssa niin tennistä kuin padeliakin! Molemmissa lajeissa olisi hyvä osata ja hallita erilaisten lyöntien tekniikoiden ja pelitaktiikan lisäksi myös puolustuspeli. Tässä sitä opittavaa riittää ja edessä onkin näiden lajien parissa koko loppuelämän pituinen opintomatka! Valmista osaajaa näissä lajeissa tokko minusta tule koskaan. Siitä huolimatta joka ikisestä onnistuneesta osumasta ja voitetusta pisteestä tai reikään putatusta pallosta voi iloita ja nauttia ja niinhän minä nautinkin hyvillä mielin, ns. sunnuntaipelaajan asenteella!



Lajissa kuin lajissa, menestykseen ei ole oikotietä, vaan on opeteltava, harjoiteltava ja edettävä kärsivällisesti, step by step. Sijoittamisessakaan harvoin, jos koskaan on oikotietä menestykseen saati äkkirikastumiseen! 

Tee siis hyviä päätöksiä ja nauti "portaista" on sitten kyse urheiluharrastuksesta tai sijoittamisesta!

Nämä veikeät "menestyksen portaat" löydät Espoon Sport Centerin rapusta Hannuksenpellosta. 

ESC on muuten erinomaisen siisti ja hyvin hoidettu padelsali. Siellä on myös kuntosali ja kahvio.

Ihana, ystävällinen henkilökunta palvelee. Pukhuonetilojen sauna on aina lämmin ja halukkaille on myös kylmäallas kipeytyneiden lihasten huoltoon. Kylmäallas ei ole kyllä minun kuppi teetä, mutta jokaiselle jotakin.

Tutustumisen arvoinen paikka!



Puolustus 

aiheena on ollut esillä maaliskuun aikana toistuvasti etenkin maailman politiikassa ja sitä kautta myös sijoitusgenressä. Onhan keskusteluissa ja kirjoitteluissa ollut ihan oikea pointti. Hiukan yksinkertaistaen, kun USA:n presidentti Trump vaalilupaustensa mukaisesti keskittyy politiikassaan MAGAan (tulleihin ja oman maan, ei muun maailman, eikä etenkään Euroopan, puolustuspolitiikkaan), niin meidän Euroopassakin pitäisi keskittyä Eurooppaan, seistä tukevammin omilla jaloillamme, luoda oma vahva puolustus- ja myös kauppapolitiikka jatkuvien regulaatioiden säätämisten ja valvomisten sijaan.

Onko Eurooppa vihdoin siis herännyt regulatiomaailmastaan? Ainakin rahaa syydetään nyt miljardikaupalla ase- ja puolustusteollisuuteen ja yhteistä näkemystä vastatullipolitiikkaan yritetään löytää. Osakkeet ovat puolustusteollisuuden rintamalla nousseet huimasti, joidenkin mielestä jo kuplaantuneet. Muu teollisuus ja kauppa onkin sitten USA:n tullien seurauksena ottanut hittiä, etenkin nyt maaliskuussa. Suomen pörssin hyvin alkanut vuosi on jo hiukan hiipunut ja OMXH päätyi maaliskuun lopussa taas alle 10.000 pisteeseen.

Puolustusteollisuus, sijoittamisen muoti-ilmiö vai megatrendi?

Näin jälkikäteen on ehkä päivänselvää, että puolustus-/aseteollisuuteen olisi pitänyt voittojen kalastusmielessä sijoittaa jo heti V-U sodan alettua, mutta kuka uskoi silloin sodan kestävän "ikuisesti". Hyvä kysymys onkin, onko tämä teollisuuden sektori muoti-ilmiömäisen momentumin sijaan saanut nyt tässä ajassa megatrendin aseman? Kyllä, yleinen käsitys alkaa olla, että kyseessä on nyt yksi tämän ajan megatrendi.

Sijoittajana on hyvä tiedostaa, minkälainen sijoittaja on, tai ei ole. Kunkin oma asemointi sijoitusstrategian ja -taktiikan suhteen riippuu myös elämäntilanteesta ja iästä. Nuorempana on enemmän hyökkääjä, kun taas vanhempana voi olla kaivautuneena poteroon ja olla sieltä käsin puolustusasemissa. Ei tämän tietenkään näin mustavalkoista pidä olla.

Aina väliin harhaudun ajattelemaan, että otanpa sijoittamisessa tästä tai tuosta "trendistä" ja momentumista kiinni, mutta lopulta itsetuntemus voittaa ja myönnän itselleni, että en ole lyhyiden aikajaksojen kaupankävijä. Niinpä oma satsaus sota-/puolustusteollisuuteen on jäänyt materiaalien asteelle, jossa näen pidemmän aikavälin potentiaalia. Salkussa on teräsyhtiö Outokumpua ja myös Heidelberg Materials

Sitten varsinaisesta puolustusteollisuudesta Ruotsalaista SAABia on salkussa Wallenbergien Investor ab omistuksen kautta. Investorin omistus SAAB:sta on n. 30 % ja lisäksi Wallenbergien suvun sijoitusyhtiön omistus SAABissa lienee hiukan vajaa 10 %. 

Rheinmetalia on puolestaan salkussa xtr DAX ETF:n kautta. Puolison salkkuun tuli myös ostettua iShares Global Aero & defence ETF:ää, vaikka en varsinaisesti yhteen toimialaan keskittyvien rahastojen ystävä ole, niin tätä nyt päätin katsoa jonkin aikaa. Näiden em. sijoitusten myötä olen mielestäni toistaiseksi riittävästi huomioinut tämän ajan uudeksi megatrendiksi muodostunutta puolustusteollisuutta. Parempi myöhään kuin ei lainkaan. Nähtäväksi jää miten kestävä megatrendi tämä on ja josko lähdin tähän liian myöhään mukaan. Suurin nousu on ehkä jo takana? 

Edellä mainittuihin liittyen toki todettava, että Outokumpu on edelleen syklinen yhtiö, joten sen kanssa saa olla tarkkana, eli pitäisi ostaa, kun menee huonosti ja myydä kun menee hyvin. Katsotaan osunko lankulle. Aina voi tulla tullien ja kauppasopimusten myötä yllätyksiä.

Mainituista vielä, Investor ab:n erinomainen hajautus listattujen yhtiöiden suhteen taas antaa salkun portfolioon vakautta defensiivisyydellään. Sen kautta pääsee myös käsiksi vaivatta Ruotsin listaamattomiin yrityksiin. Suosittelen tutustumaan . Itse ajattelen, että Wallenberg = Ruotsin Warren Buffet. Buffetin B & H yhtiötä pidän myös laajan hajautuksensa myötä erinomaisen defensiivisenä ja sen kehitys onkin mennyt vastavirtaan Amerikan yleisindekseihin nähden.

Markkinaturbulenssia 

Alkuvuodesta ja nyt maaliskuun lopussa, kuun keskivaiheen pienestä posittiivisesta "lupauksesta" huolimatta, on nähty USA:n markkinan jatkavan laskuaan. Vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen aikana  Nasdaq Composite-indeksi on laskenut 10,3 ja S&P 500-indeksi on pudonnut 4,4 prosenttia. 

M7 teknologiajätit ovat kaikki pudonneet samassa ajassa n. 20–30 prosenttia (pl. Meta vain -3,4 %). Tämä on luonnollisesti osaltaan vaikuttanut Nasdaqin ja S&P 500:n laskuun. Niinpä myös hyvin hajautettu iShares S&P 500 Tech ETF -rahasto on valahtanut miinukselle. Ovatko siis toimialakohtaiset rahastot sittenkään niin hyvä sijoituskohde vs. eri toimialoihin hajautetut rahastot? Tätä sietää miettiä.

On myös hyvä huomata, että dollarin heikkeneminen, YTD miinus 4,2 %, on suurentanut sijoittajien tappioita. Ts. S&P 500-indeksin 4 %:n lasku dollarimääräisesti on tarkoittanut noin 8 %:n laskua euroissa. ​Tästä sitä on "iloa" riittänyt, mikäli jenkkipaino on ollut salkussa raskas. Tosin kyllä tämä yleinen sentimentti ja laskuvire lopulta maaliskuun lopussa tarttui myös Suomen pörssiin.

Miten alas Trump haluaa dollarin kurssin vielä kauppapoliittisista syistä USA:n kilpailukykyä parantaakseen, laskevan? Only heaven knows!

Moni vannoi viime vuoden loppupuolella ja vielä tämän vuoden alussakin, kuinka jenkit suurin piirtein ainoana markkinana kasvaa vuonna 2025 ja osakepainotusta pitäisi siten voimakkaasti siirtää rapakon taakse "turvaan". Eurooppakin on niin reguloitu, että ei mitään mahdollisuuksia sen kehittyä, todettiin monen suusta. 

Noh, mitään radikaaleja siirtoja en kuitenkaan Amerikan suuntaan tehnyt. Sen sijaan lisäilin muutamia eurooppalaisia yhtiöitä.  - Huh, nythän tämä oma varovaisuus ja maantieteellinen sekä toimialakohtainen hajautus näyttäisi osoittautuvan hyväksi strategiaksi. Joskus vähän jälkijunassa kulkeminen voikin olla hyvä juttu 🤔. 

Toki tiedostan, että moni lyhyen aikavälin sijoittaja on vetänyt taiten ja onnistuneesti jenkeistä kovia tuottoja viimeisen kahden vuoden aikana, kun Suomen Hesuli on mörninyt. Vilpittömästi iloitsen heidän onnistumisistaan, ei se ole keneltäkään pois! Kävihän itselläkin hyvin NVIDIAn kanssa. 

Salkkukatsaus

Omassa salkussa jenkkipainoa on suorissa osakesijoituksissa ja S&P 500 tek. -rahastossa nyt yhteensä 14,7 %. Suurin suora sijoitus on Microsoftissa, joka on YTD -17 % ja muutoinkin hädin tuskin kumulatiivisesti plussalla. Kakkosena on Berkshire & Hathaway, joka sitä vastoin defensiivisenä yhtiönä on YTD +12,3 %, ja kum. n. +112 %.

Eurooppalaisista sijoituksista suurin omistus on ASML:ssä ja sekin maaliskuun lopussa YTD 12 % laskussa.

Jenkkisalkussa on myös yksi lääkeyhtiö ja yksi pankki ja jotain muutakin pientä sälää, mutta näiden paino kokonaisuudessa on pieni. Oman ai-teknologia tähtiyhtiöni NVIDIAn myin siis viime syksynä 500 % voitolla. En tätä hirveästi halua hehkuttaa koska vahinkohan tuo koko potin myynti kerralla silloin oli! Nyt kurssi on jo laskenut myyntihintaani ja allekin ja mietin, olisiko aika lähteä mukaan uudelleen. Onhan NVIDIA alansa suurin ja markkinajohtaja, jonka menestykselle ei tässä nykyisin käynnissä olevassa ai-teknologia vallankumouksessa näy loppua. Tarkoituksenihan ei koskaan ollut siitä kokonaan luopua, vaikka kovaksi noussut arvostus alkoikin syksyllä 2024 jo arveluttaa! Kallis, kallis, kallis huusivat kaikki Xitterin asiantuntijatkin.

Olen sittemmin valistettu, että pitkään markkinoilla vaikuttanut NVIDIA on edelleen kasvuyhtiö, eikä sitä tule arvottaa P/E tai pb luvuilla vaan ennemminkin "Rule of 40"-säännöllä eli liikevaihdon kasvu-% + kannattavuus EBIT-% olisi oltava > 40 %. Tämä 40 % tässä hetkessä ylittyy NVIDIAn osalta reippaasti. Lisäksi minun mielestä ostoa voisi puoltaa myös dollarin heikentynyt kurssi, ainakin tämä on hyvä huomioda.

Samanlaiseen ja yhtä nopeaan kasvuun kuin mitä yhtiö teki 2021 lähtien en enää usko. Summa summarum, ostin nyt kuitenkin kuun lopussa perjantaina pienen erän NVIDIAa takaisin salkkuun (€-markkinasta), jotta tulee taas tarkemmin seurattua. Nyt taktiikka tämän kanssa = OR.

Usean analyytikon toimesta on väläytelty, että nyt Suomi, tämän markkinaturbulenssin keskellä voisikin olla kaivattu turvasatama? Kun suurvallat USA, Kiina, Venäjä ja Eurooppakin tulleineen ja kauppasotineen heiluttavat nyt kursseja maailmanlaajuisesti, niin onko pieni Suomi reunamarkkinana palannut arvoon arvaamattomaan?  Oma Suomi-paino on 18 suoran omistuksen voimalla 65 %. Alkuvuosi olikin Suomen Hesulille hyvä.

TOP 10:ssä kotimaiset yhtiöt Sampo, Orion, Outokumpu, Fortum ja Nordea ovat kasvaneet YTD kaksinumeroisin luvuin. Metsokin plussalla, mutta UPM ja Wärtsilä sitävastoin kääntyivät miinukselle maaliskuun lopussa, snif! Vielä pitää tutkailla tarkemmin mikä Wärreen iski!? Se putosi maaliskuun lopussa TOP 10:n ykköspallilta kakkoseksi. 

Sinällään pääosin TOP 10:ssä on ollut mukavaa kehitystä, koska mm. Fortumin omistusta kasvatin viime vuonna reippaasti, samoin Outokummun, joka tuolloin mörni syklin pohjilla. Orioniakin rohkenin lisätä, vaikka Nubeqan menestys oli jo kurssia nostanut.

Noh, vastapainoksi tietty, lisäsin minä reippaasti Microsoftiakin viime vuoden puolella. Se taas ei ole YTD hyvin kehittynyt eikä myöskään TSMC, johon lähdin mukaan viime vuonna! Hyvä hajautus tuo kuitenkin turvaa, eikä ole ollut tarvetta lähteä kumpaakaan positiota vähentämään. Edelleen uskon näiden menestyksen jatkuvan, joten Microsoft ja myös TSMC ovat pitkässä salkussa . Molemmat ovat minun kirjoissa siis hyvä yhtiö, joiden liiketoiminnan näen tulevaisuudessakin hyötyvän monella tavalla teknologian ja ai:n kehityksestä ja kasvusta ja integroitumisesta lopulta meidän kaikkien arkeen.

Omissa sijoituspäätöksissä yritän hetkessä elämisen sijaan tähytä ainakin 6-12 kk eteenpäin ja nähdä yrityksen tulevaisuuteen ja mitä mahdollisuuksia tai uhkia sille saattaa tulla vastaan. Pitoaika on yleensä vuosia, ei kuukausia. Liiketoiminta (onko sillä paikka tulevaisuudessa) ja kannattavuus ovat ratkaisevia tekijöitä. 

Kanatavuuden osalta pois luen start-up tyyliset pienet sijoitukset, kuten Aiforia ja INVZ, jotka ovat salkun villejä kortteja, eivätkä tee vielä positiivista tulosta, jälkimmäinen ei ehkä vuosiin.

Salkun pienistä puroista kasvaa kohtuullinen joki

Kun USA:n markkina on alkuvuoden mörninyt, niin salkun ilonaiheet ulkomaisten osakeomistusten osalta ovat tulleet Euroopasta. YTD yli Suomi-indeksin ovat kehittyneet, Deutsch Bank +31, Siemens Energy +6,3, Heidelberg Mat. +33, Aker BP +16,6, Banco Santander +41 ja SSAB +48 prosenttia. Jenkkiosakkeista defensiivisiksi luokittelemani Berkshire & Hathaway +12,3.

Nämä erikseen ovat pieniä puroja, mutta yhteensä ovat salkun painossa Nordean (#3, paino 6,1%) luokkaa.

Tekoäly, tekoäly, tekoäly ja punaiset pipopäät

Kalastajien ai- ja teknologia ilta 28.3.

Olihan taas hyödyllinen ja kiva ilta Hki Pörssiklubilla, jossa meistä pidettiin jälleen kerran hyvää huolta! Illan esiintyjinä olivat kalastajien oma ai-/tekno-ekspertimme Jari Paakkarinen ja vierailevana tähtenä Tero Ojanperä, tunnettu startup yrittäjä (Silo) ja luova ai-alan osaaja.

Enhän jälleen pysty toistamaan esityksien sisältöjä, mutta Teron esityksestä selväksi tuli, että tekoälyn kehittäminen ja sen kielimallien päälle rakennettavien sovellusten tie on vasta alussa. Suomella, kielimallien genressä, on isossa kuvassa valitettavan pienet vaikutusmahdollisuudet.

Jari puolestaan katsoi alan yhtiöitä sijoittajan silmin, tehden selkoa tekoälyn arvoketjun eri vaiheiden yhtiöistä ja niiden tunnusluvuista. Huikean hyvä kooste, josta kuultaneen lisää ja päivitetty versio HOS kesän alkuun suunnittelemassa ai-tek. -illassa pe 6.6. Kalastajatorpalla! Pistähän pvm. kalenteriisi!

Ai-sektorin arvoketjussa eri osioissa "suuri" on kaunista. Kysyin nimittäin, "eikö super suuri markkinaosuus, kuten esim. NVIDIA:lla tehokkaita ai-siruja innovoivana yrityksenä on, tarkoita että muilla perässä tulevilla on enemmän otettavaa ja markkinajohtajalla enemmän hävittävää". Tähän Teron vastaus oli, että tämän kaltaisessa teknologiassa etumatkaa on usein vaikea (lähes mahdotonta) kuroa kiinni. Tästä vastauksesta päätelmäni on, että tässä genressä on hyvä pitäytyä markkinajohtajissa, varsinkaan kun tavallisena perussijoittajana etenkin alan pieniyhtiöihin, startup-maailmaan tai listaamattomiin yhtiöihin tutustumiseen ja perehtymiseen ei ole mitään osaamista.

Vielä olen varovainen ostoissa, mutta TSMC, ASML, Amazon ja NVIDIAkin ovat ostoslistalla. Kahta ensin mainittua jo lisännyt pieniin erin kuun lopun dipistä ja myös NVIDIAn otin takaisin salkkuun.

Miten synkältä markkina nyt lyhyellä aikavälillä näyttää?

Maaliskuun YTD päätös: OMXH +5,5, OMX 25 +2,6, Nasdaq -10,3, SP 500 -4,4 prosenttia.

Goldman Sachs on juuri kuun lopussa julkaissut synkän katsauksen, miten alas pörssit voivat romahtaa. Ajaako Trump politiikallaan USA:n taantumaan. Dollari heikkenee, tuontitullit nostavat hintoja, inflaatio kiihtyy, kansalaisten ostovoima heikkenee ja kasvu hidastuu. Tässäkö lääke MAGAan? Tuontia korvaavaa teollista tuotantoa tuskin saadaan hetkessä eikä toisessakaan käyntiin. Onko edessä tullien myötä 30-luvun tyyppinen lama?

Noh, siis Danskessa ei tähän ainakaan uskota (kts. jäljempänä). Trumpin toimet ovat kuitenkin arvaamattomia, mikä lisää epävarmuutta markkinassa, se on jo nyt saatu tuta.

"KL: GS:n pääekonomisti Jan Hatzius kollegoineen nosti Yhdysvaltain 12 kuukauden taantumariskin aiemmasta 20 prosentista 35 prosenttiin, korotti vuoden lopun inflaatioennustettaan puolella prosenttiyksiköllä 3,5 prosenttiin ja ennakoi keskuspankki Fedin laskevan siitä huolimatta ohjauskorkoaan aiemman kahden sijasta kolmesti loppuvuoden aikana.

Talouden kasvuksi GS povaa tänä vuonna vain yhtä prosenttia."

Kävin siis Dansken PB tapaamisessa 26.3. jossa minulle kerrottiin, että heidän ekonomit eivät usko Amerikan ajautuvan taantumaan, joten USA:n osakkeet ovat Danskessa edelleen 65 % ylipainossa, Eurooppa 20 %:n, Suomi ja muu maailma siten 15 %:n painossa. Hiukan olin tästä "varmuudesta" yllättynyt, kysyin tätä jopa pariin otteeseen, että oikeasti, noin suuressa ylipainossa! Ilmeisesti tätä on kuitenkiin mietitty pitkälle eteenpäin, koska ainakin nyt viimeaikaisen kehityksen valossa lähitulevaisuus näyttäisi hiukkasen huonolta tai ainakin vähintään epävarmalta. Moni taho ennustaakin Amerikan markkinan laskevan edelleen, kuten mm. GS juuri teki. Epäilen vahvasti, että myös Danske saattaa ottaa tässä pikapuolin uutta näkemystä. 

Sinällään Dansken tapaamisen yhteydessä heidän ulkomaisten yhtiöiden preferenssilistalta löytyi minulle tutut ja mieluisat yhtiöt kuten mm. Amazon, ASML ja NVIDIA, mutta myös positiivisena yllätyksenä kotimainen (oikeammin hyvin kansainvälinen) Metso, sitä vastoin mm. Microsoft ja TSMC loistivat poissaolollaan. 

Minulle DB:n listasta heräsi mielenkiinto kanadalaiseen energiayhtiöön Cameco Corporationiin, joka on yksi maailman suurimpia uraanin tuottajia. Cameco siis harjoittaa uraanin kaivostoimintaa ja osallistuu myös uraanin jalostukseen ja konversioon, mikä tukee ydinpolttoaineen tuotantoketjua. Energian kulutus ei ihan nopeasti ole laskusuunnassa, päinvastoin, joten Cameco voisi olla yksi hyvä lisä salkun energiasektoriin?

Kauppasodan vaikutuksia seuratessa ja oston paikkoja odotellessa kysymys kuuluu, milloin on aika lähteä kaupoille? Tätä pohtinee moni muukin minun lisäksi. Naapurin hevostalleilta tuli ohjeistus: "pidä osingot vielä tilillä ja katso rauhassa tilanteen kehittymistä". Olenkin kuuliaisesti yrittänyt istua käsien päällä, vaan ei sitä aina malta, koska -20 tai -30 % herättää kyllä ajatuksen josko sittenkin tässä jo raavittaisiin pohjia?! Kyllä ainakin TSMC maailman suurimpana puolijohteiden sopimusvalmistajana houkutti niin, että sitä tuli tänään tätä kirjoittaessa vähän lisättyä OST:lle. Muutamia pieniä myyntejä/poistoja myös salkusta tehnyt, joten kassassa on kyllä jonkin verran rahaa uusiin sijoituksiin.

Lopuksi

Kuten maailman politiikassakin tässä hetkessä, myös sijoittamisessa hyvällä puolustustaktiikalla on merkittävä rooli! Myös sijoittamisessakin tarvitaan hyvää pelistrategiaa ja -taktiikkaa, puolustusta kuitenkaan unohtamatta. Minun puolustustaktiikka epävarmoina aikoina on riittävä maantieteellinen ja laaja toimialakohtainen hajautus. Tarkkailen ja rakennan peliä ja hyökkään sitten kun taas on sen aika.

Ihan kuten maila-/pallolajeissa, pelataan piste kerrallaan, yksi pistehäviö ei merkitse vielä koko geimin, saati koko pelin tappiota. Ei siis pitäisi koskaan panikoida kesken pelin saati antaa tunteille valtaa!











Rauta 9 -> 116 m viheriölle👌

Sijoittamisessa lyön useita palloja ilmaan ja tähtään pitkälle. Kyllä pallot aina ajan kanssa päätyvät viheriölle, vaikka joku ehkä joskus jorpakon kautta. Toistan vanhan mantrani, sijoittamisessa pitkä peli ratkaisee, toisin kuin golfissa!

Menestyksellistä sijoituskevättä ja kaikille golffareille hyvää golfkauden avausta! 

Tähdätään molemmissa lajeissa pitkälle!


Maaliskuun toimet

Myynnit/vähennykset: 

Kotimaiset: Taaleri

Ulkomaiset: Heidelberger Drugverk, SSAB, Block chain -rahasto

Ostot/lisäykset: 

Kotimaiset: Kone, Neste, Taaleri, Valmet

Ulkomaiset: Amazon, AMD, ASML Investor, INVZ, iShs S&P Tech, Mercedes, Micron Tech., NVIDIA, Siemens Energy,  TSMC, Xtr DAX 1C

PS. Pahasti näyttää siltä, että en ole osannut pitää näppejäni erossa ulkomaisista dipeistä ja joidenkin suhteen olin liian varhain liikkeellä, noh, aika näyttää miten näissä käy 🙉!