LOKAKUU

03.11.2022

Kuolleen kissan pomppuko tämä oli?                    

Lokakuun kehitys vs. syyskuu oli yllättävän positiivinen! Oliko tämä kuolleen kissan pomppu ennen taantumaa ja syvintä kuoppaa, vai vieläkö loppuvuoden aikana pompataan, vaikea tietää? Oman kokonaisuuden YTD on edelleen negatiivinen, joten lokakuun erinomainen korjaus ei tod. vielä riitä viemään tämän vuoden kehitystä plussalle. Kolme painoltaan suurinta ovat YTD plussalla ja sehän on ilo silmälle aiemman TOP 10:n kokonaan punaisen jonon sijaan (pl. Orion, joka ollut plussalla koko vuoden)!

FED ja korot 

Korkojen nostot jatkuvat, mikä jenkkimarkkinoilla tarkoittaa pakoa osakkeista korkosijoituksiin -> osakkeiden kurssit laskevat ja kuten ennenkin, muu maailma seurannee perässä. Valistuneita arvauksia korkotason lakipisteestä nostetaan koko ajan (nyt yli 5%). Mihin lopulta päädytään ennen käännettä, riippunee siitä, miten inflaatio saadaan kuriin.

Kuten KL:n pääkirjoituksessa 28.10. todettiin voi pohjakosketus olla vielä edessäpäin. Milloin pohjat ja missä korkohuippu? Nuo ovatkin jo vaikeampia kysymyksiä vastata. 

Haasteellista on sijoittajan taistella tässä tilanteessa markkinaa vastaan. 

Pohjaongintastrategia

Oma strategia on edelleen yrittää kalastella pikkuhiljaa yksittäisiä hyviä yhtiöitä halvalla pitkään salkkuun ja jo olemassa olevien vanhojen omistusten suhteen "let the profits run". Jostain voin yrittää vielä raapia tappiota vähennyksiin loppuvuoden aikana, mutta muutoin mitään kovia myyntipaineita ei ole. Omassa strategiassa yritän katsoa vuosien 23-24 yli. Jälleen pitää itseään muistuttaa, että pitkä peli ratkaisee!

Verotuksen ei pitäisi antaa vaikuttaa sijoituspäätöksiin, mutta edelleen en näe järkeä maksaa veroja hyvien yhtiöiden myynnistä. Toisin sanoen vanhat Nesteen, Koneen, Keskon ja UPM:n osakkeet eivät ole myynnissä. En ikinä saisi niitä ostettua omaan aiempaan ostohintaan takaisin. Having said that, toki, jos jotain mullistavaa yhtiöiden menestykseen vaikuttavaa tapahtuisi ja vielä osinkovirta katkeaisi, pitäisi pitkistä omistuksistakin malttaa luopua.

Kiinan talouden epävarmuus ja sisäinen talouuspolitiikka on jo vaikuttanut Koneen näkymiin. Sitä vähensinkin yhdestä salkuista, jossa ostot olivat tuoreita ja ostohintani korkeita. Tosin kurssi on nyt yllättäen pitänyt pintansa tuossa 40€ paikkeilla. Koneen huoltotoiminta jauhaa tulosta, joten suureen romahdukseen en usko (famous last words!). Vanhat Koneen omistukset pysyvät salkuissa.

Käteistä on jonkin verran, enkä yritä niitä pitkään tilillä hautoa. Lyhyitä tuottoja en lähde kalastamaan. Maltti ja harkinta omassa kalastamisessa nyt valttia. Pienissä erissä myynneistä tulleita rahoja hajauttanut eri kohteisiin. Verojakin tulee vielä maksettavaksi, joten käteiselle on tarvetta.

Jenkkien ja Kiinan teknojen romahduksen olen välttänyt kun en niitä omista, seuraillut kyllä mielenkiinnolla. Nyt voisi kohta alkaa harkita Microsoftin ostamista, myös Apple ja Google saattaa kiinnostaa. Kiinan markkinaan en koske, kun en halua sen kaltaista diktatuuria kannattaa.

Myynneistä 

Koneesta jo mainitsinkin. Keskon B:n myin yrityksen salkusta tarkoituksena vaihtaa sopivassa hetkessä Keskon A-sarjaan (sama osinko halvemmalla). Merus Powerista päättänyt asteittain luopua. On vaan liian pieni yhtiö energiamurroksen peliin, Wärrekin on siinä parempi valisti sijoittajaystävä hevostalleilta. Volkkaria jäi vielä salkkuun, mutta vanhoista kalliista eristä luovuin tappiolla. Myös SSAB:n aiemmista eristä luovuin ajatuksella ostaa jossain vaiheessa edullisempaan hintaan takaisin. Näistä tämän tyyppisistä "vekslauksista" ei itselläni tosin ole kovin hyviä kokemuksia, mutta pienet tappiot in any case kelpaavat vähennyksiin.

Ostoista

Aiforian (terveysteknolgian digitalisointi) kyytiin lähdin uudelleen osin CEO Jukka Tapanisen (tenniskaveri) innoittamana. Myös kalakaverini Ellun selvitettyä minulle tämän yhtiön syvintä olemassaolon tarkoitusta, mikä yksinkertaistaen on tehdä hyvä exit, oli oma vaikutuksensa lisäyksiin. Oppi tässä on itseni kaltaiselle "osta ja hoida-sijoittajalle", että ei kaikkea tarvitse omistaa for ever. Kaksi-kolme vuotta tätä exitiä pitänee kuitenkin ainakin odotella. Hätäisiä voittoja ei tästä siis ole luvassa.

Portfolin digiyhtiöiden painoa lisäsin AMD:n ja ASML:n ostoilla. Voi olla, että vielä näitäkin saa halvemmalla, kun ei pohjia ole vielä nähty. Etenkin ASML:n menestykseen luotan pitkällä aikavälillä, joten en ole huolissani vaikka olisivat hetken salkussa tappiolla.

Kotimaisista Metsä Board on viimeaikaisin suosikkini, luvut ovat mielestäni hyvät, enkä ymmärrä miten tämä ei kiinnostaisi. Tehdas jauhaa yötä päivää, eikä kartongin kysynnälle ole loppua. Kurssi edelleen laskenut, joten lisäilen varmasti edelleen pikkuhiljaa. Näin aikoina en tod. tee suuria kertaostoja edes vaikka luottaisin yhtiön kykyyn tehdä tulosta. 

Nordea ei voi olla hyötymättä korkojen nostoista ja vaikka taantuma on todennäköistä ja pankkien luottotappiot kasvaisivat, on Nordean asema vahvana pohjoismaisena pankkina mielestäni hyvä ja uskoakseni riskit ovat hallinnassa. Myönnettävä, että näissä Nordea-ostoissa alensin myös keskiostohintaani. Cityconia taas pitää ostaa aina, kun halvalla saa hyvää osinkoa. Wärtsilä, noh, edelleen jaksan odottaa energiamurroksen tuottavan ja ennen pitkää tämän laivan kääntävän kurssiaan.  

Nykyisessä energiakriisissä pitäisi osata poimia ainakin lyhyeen pitoon öljy- ja kaasuyhtiöitä, mutta siihen peliin olen liian pitkäjänteinen sijoittaja. Pitkällä aikavälillä uskon uusiutuvaan vihreään energiaan ja niinpä lisäsin iShare Cl Energyn ETF:ää ja myös Neste pysyy salkussa, vaikka en sitä nyt juuri ole lisäämässä.

Mitä nyt odottaa?

Kaikki merkit viittaavat, että huonot ajat ovat vielä edessä ja kurssit laskevat edelleen. Pohjakosketusta ei ole nähty, veri ei vielä virtaa kaduilla, sijoittajien epätoivo ei ole syvimmässä kuopassa, eikä kiinnostus osakkeisiin ole vielä kokonaan hiipunut.

Q3 tuloksia kun seurasi, niin tokihan useiden yhtiöiden myyntikatteisiin/tuloksiin negatiivisesti vaikuttivat kustannusten nousu. Kun inflaatio edelleen jyllää ja kaikki kallistuu ei jatkossakaan hyvin mene, vaan teollisuuden pyörät hidastuvat. Vaikeata on kaikilla teollisuuden eri aloilla siirtää kustannusten nousua hintoihin. Teollisuudessa kaupat on monesti solmittu ennen tuotannon aloitusta, joten jälkikäteen kauppahinnan korotus onkin sitten jo vaikeampaa, ellei mahdotonta.  Palvelujen hintoihin kustannusten nousun siirto onnistuu helpommin.

Iso kysymys lienee maailmantalouden ja sijoittajankin näkövinkkelistä, miten ja milloin inflaatio saadaan kuriin?! Siihen minulla ei ole vastausta. Fedin ja EKP:n lääke on korkojen nosto. Tosin inflaation syyt ovat hivenen erilaiset USA:ssa kuin Euroopassa, joten onko samanlainen korkopolitiikka perusteltua ja onko korkojen nosto ainoa oikea lääke, sitä sietää pohtia.

Asuntokauppa on hiipunut, ellei jopa pysähtynyt ja hinnatkin laskussa!

Tähän en mene sen syvemmin, kun en varsinaisesti ole asuntosijoittaja. Asiasta tuli kuitenkin omakohtainen, kun vuokralaiset irtisanoutuivat elokuun lopussa. Niinpä ajattelin, että nyt vihdoinkin voi luopua omistamisen tuskasta ja myydä As Oy Metsätorpan Etelä-Haagan ylimmän kerroksen, valoisan 52m2 kaksion. Sijainti on loistava ja yhtiö erinomaisesti hoidettu. Laitoin asunnon myyntiin (Kiinteistömaailma/Lauharanta) syyskuussa ja kiinnostusta riitti alkuun ihan mukavasti, mutta viime peleissä kukaan ei rohjennut jättää tarjousta, kun lehtiotsikot alkoivat kirkua asuntokaupan hidastuvan ja hintojen laskevan. 

Kiinteistövälittäjä totesi, että kuukautta tai kahta aiemmin tämä olisi myyty kahdessa päivässä. Nyt ovat ajat toiset ja niinpä päädyin laittamaan asunnon uudelleen vuokralle! Voihan kökkö, sanon minä!

Onnellisen huoletonta elämää?

Täällä Kanarian auringon alla täpötäydessä hotellissa***** eivät taloushuolet näytä edes nuoria lapsiperheitä huolettavan. Ehkä nyt tuhlataan koronavuosien "säästöjä", en tiedä, mutta en voi olla tätä hämmästelemättä. Vähän kapeasti ajattelen, että tässä taloustilanteessa eletään hetkessä, ei huolta huomisesta -mentaliteetti sopisi meille eläkeikää lähestyville paremmin kuin nuorille. Taidan tässä kuitenkin olla ihan väärässä. Nuoret tuntuvat suhtautuvan tilanteeseen huomattavan rennosti. Toivon, että realiteetit eivät tule heille yllätyksenä ja varsinkin asuntovelalliset osaisivat varautua korkomenojen ja elinkustannusten huomattavaan kasvuun. 

Jossain näkyi ennuste, että vielä tulee yksi nousu ennen kuin vuoden 2023 alussa olis taas lasku uusiin pohjiin!? Hyppääkö kissa vielä? Ainakin täällä Kanarialla niitä vilisee tassut tiukasti maassa.

Myynnit:

AMD 70, Kesko B 19,65, Kone 39,64, SSAB 4,62-4,64, MerusPower 5,25, Volgswagen 131

Ostot:

Aiforia 3,22- 3,55, AMD 57,25-58, ASML 406-470, Citycon 5,98-6,08, eQ 20,85, Kesko A 19,04, Metsä Board 7,75-7,98, Nordea 8,67-8,88, Remedy 17,12, Wärtsilä 6,83-6,95, ETF iShare Cl Energy 10,75