VUOSI 2023

07.01.2024

Sijoittaminen on siedettävän kevyttä vs. elämän muut vaikeat ratkaisut

Vuosi 2023 -> 2024 vaihtui kipakassa pakkassäässä. Taivas oli vuoden viimeisenä päivänä poikkeuksellisen valoisa ja aurinko paistoi kirkkaan siniseltä taivaalta. 

Vuoden koko ensimmäinen viikko on Etelä-Suomessakin vietetty karvahatut päässä ja tumput käsissä! Oma, pian kolmekymmentä vuotta vanha minkkiturkki piti kaivaa varaston kätköistä käyttöön. Kestävän kehityksen aikakautena täytyy todeta, että eipä ole mikään muu talvitakkini ollut käytössä, saati kestänyt liki 30 vuotta! Uutta turkista en osta, vaan tämän uskoisin kestävän loppuelämäni!

Sähkön hinta on ollut ennätyslukemissa (2€/kWh), mikä ei juuri naurata. Pörssisähkösopimuksen omaavana hymy on näillä pakkasilla väliin hiukan hyytynyt, eikä vähiten siksi, että kodin sisälämpötilaa on säädetty paljon normaalia alhaisemmaksi. Pattereita napsauteltu päälle ja pois, samoin paljon sähköä vievät lattialämmitykset ovat joko kokonaan pois päältä tai hyvin alhaisella lämmöllä. Ystävän kutomat villasukat ovatkin olleet tarpeen myös sisätiloissa! Alakerran varaavaa takkaa on lämmitetty ja yläkerrassa avotakka antaa tunnelman lisäksi myös yllättävän paljon lämpöä huoneilmaan. Mielenkiintoista tässä on nähdä mihin tammikuun sähkölasku vielä kipuaa! Hoitokoirani Ludde ja Lara ovat mielestäni hieman ylireagoineet tähän minun "kuluta vähemmän sähköä kotona" -kampanjaan!

Joulukuu ja vuoden 2023 päätös

Ennen kuin pohdin tämän enempää alkanutta vuotta ja tulevaa, niin katse hetkeksi joulukuuhun ja menneeseen vuoteen.

Joulukuun muutos edelliseen kuuhun meni hienosti plussalle. YTD salkkukokonaisuus päätyi kuitenkin tarkastuslaskennan ja pienten korjausten jälkeen aiemmasta ilmoituksesta poiketen aivan hilkun (-0,04%) verran miinukselle vs. 2022. Kuvissa alla molempien vuosien lopun tilanne. Pientä säätöä olen tehnyt portfolion luokittelussa, joten kaikilta osin taulukot eivät ole vertailukelpoiset. Oma koti, kiinteistöt Sipoossa ja kaksi sijoitusasuntoa ovat edelleen olemassa 2023 lopussa, mutta niiden arvoja tai arvon muutoksia en lähde arvioimaan. Keskityn excelissä jatkossakin vain pörssiosakkeisiin.

TOP 10 ei isoja muutoksia

Orion on tippunut TOP 10:stä ja tilalle nousi Mandatum. Wärtsilä on salkun kotimaisena tähtenä kivunnut sijalle #2. Sampo pitää edelleen kärkisijaa ja UPM edelleen #3. 

Top 10:ssä petti Neste -24,8 % ja Sammon -11,7 laskulla oli YTD negatiiviseen lopputulokseen osuutensa, koska sen paino on > 10%.

Iloita voin siitä, että henkilökohtainen salkku pinnisti YTD 5,6% plussalle. Tämä oli suurelta osin parin ulkomaisen teknoyhtiön kovan kasvun ansiota: ASML paino 5%, kasvu 35,5%, NVIDIA paino 4,7%, kasvu 235% ja tähän päälle kotimainen Wärtsilä, jonka paino omassa salkussa peräti 10,3% ja kasvu 67%.  Plussa siinäkin mielessä jopa loisto saavutus, kun oman salkun painoltaan suurin on Neste (11,6%), joka droppasi -24,8%! 

Puolison hyvin suomipainotteinen salkku sitävastoin ymmärrettävästi miinuksella n. 5%, mikä ei ihan huono sekään, kun vertaa siihen, että Helsingin pörssin yleisindeksi OMX laski vuoden aikana 6,6% ollen yksi Euroopan huonoiten menestyneitä pörssejä vuonna 2023. Tässä salkussa suurimpia omistuksia ovat: UPM, Sampo, Kesko, Nordea ja Kone.

Yritykseni salkusta maksoin yhden bullet-lainan pois realisoimalla osakkeita, joten sen osakesalkku on laskenut arvoltaan eniten, eli -10% edelliseen vuoteen nähden. Tämä näkyy myös tuossa maaliskuun muutoksessa vs. edellinen kk.

Portfolio 

TOP 10 merkitys portfolion painossa laski 68,3 -> 62,3 prosenttiin ja ulkomaisten sijoitusten osuus nousi 15,1 -> 19,7 prosenttiin. Olin tainnut laittaa tavoitteeksi 20%, mutta ihan siihen en yltänyt. 

Allokoinnissa portfolion kolme peruskiveä ovat edelleen digitalisaatio,  vihreä siirtymä/clean energy (ilmastonmuutos) ja rahoitussektori. 

Alla kuva kokonaisuuden kk-tason arvon muutoksen vaihtelusta ja rinnalla OMXH Cap pitkän aikavälin tuottoindeksin vaihtelu kuukausittain. Jälkimmäistä kun katsoo, niin ymmärtää mistä sanonta"Sell in May and go away" on lähtöisin. 

Vaikka marraskuu lupaili jo hyvää niin joulukuussa ilmassa oli kuitenkin epävarmuutta. Kuluttajien luottamus heikkeni ja sitten taas toisaalta EKP kirkasti näkymiä elinkeinoelämän positiivisten näkymien ja korkopolitiikan muutoksen myötä. 

Mitä odottaa vuodesta 2024?

Ovatko pörssin näkymät 2024 yhtä valoisat kuin uuden vuoden taivas? Perussäännön mukaisesti, kun korot laskee, niin pörssikurssit nousevat. Paljon riippuu toki siitä miltä näyttävät yritysten tulokset ja näkymät alkaneelle vuodelle. Niistä tiedetään tarkemmin maaliskuussa, mutta kun 2022 meni surkeasti, niin ei 2023 enää sitä pahemmin mennyt ja nyt kun korot laskevat, inflaatio hellittää (vai hellittääkö?), pitäisi tällä kaiken järjen mukaan olla positiivinen vaikutus yritysten toimintaedellytyksiin ja näkymiin vuonna 2024. 

Tuleeko 2024 vuodesta nousuvuosi? Joku povaa kaksinumeroista nousua, toinen taas on sitä mieltä, että 2024 tuottoa saadaan lähinnä osingoista. En lähde arvailemaan, pieleen oma veikkaus menisi kuitenkin. Vuoden ensimmäinen pörssiviikko on jo tätä kirjoittaessa takana ja pörssi on heilahdellut päivästä toiseen liki kahden prosentin laskusta puolentoista prosentin nousuun.

12kk:n euribor on edelleen laskussa, minkä jonkin ajan päästä uskoisi näkyvän asuntomarkkinoiden kaupan piristymisenä. Hetki kuitenkin menee ennen kuin asuntolainojen vuodeksi sidotut korot päivittyvät ja todellinen helpotus vaikuttaisi asuntovelallisen ja kuluttajan kukkaroon.

Oma suunnitelma 2024?

Ajattelen, että pelaan varman päälle, ts. pidän vakaina pitämiäni osinkoyhtiöitä salkussa (Sampo, Nordea ja uutena Mandatum), enkä anna ajoittaisen lyhyen aikavälin heilunnan vaikuttaa. 

Kokonaisuudessa finanssiyhtiöillä on jo riittävän korkea paino 29%, eli ei tarvetta lisätä. Sampo on painoltaan suurin ja sen kasvunäkymät ovat jo jonkin aikaa olleet ?-merkki, joten sitä vähensin jo viime vuoden puolella. 

Syklisistä yhtiöistä yli suhdanteiden pidän edelleen UPM:n ja Wärtsilän, joista jälkimmäistä seuraan tarkemmin, kun paino on kasvanut sen verran suureksi, että kevennys voi tulla harkintaan. Tykkään kuitenkin Wärtsilän suunnasta, joten haluan nähdä mihin kehitys sitä vielä vie. Vihreä siirtymä/clean energy on näiden molempien yhtiöiden fokuksessa ja myös siksi ovat osa portfolion runkoa. 

Suuria liikkeitä en näidenkään kanssa todennäköisesti tee, mutta aina voi painotuksia vähän tasata. 

Kun korkojen lasku tuo helpotusta kuluttajille, myös kaupan ala hyötyy. Niinpä Kesko pysyy portfoliossa. Nesteellä on alkamassa suuret muutokset ja investoinnit. Kurssi voi notkahtaa, mutta olisiko siinä ennemmin lisäyksen paikka? Ilmastonmuutos on megatrendi ja tulevaisuus on fossiilivapaiden energiamuotojen (clean energy), joissa uskon myös Nesteen olevan jatkossa merkittävä tekijä.

Ai- ja teknoyhtiöiden menestus jatkuu, joten pidän nykyiset omistukset pitkässä salkussa. Näistä AMD on tullut ensimmäisen viikon aikana alas -7,5%, ENPH -10% , ASML -5% ja NVIDIA 2%. Onko nyt jo alkanut jonkinasteinen korjausliike viime vuoden kovan nousun jälkeen? 

Näen mahdollisen korjausliikkeen ihan normaalina. Kuitenkin kasvuun uskoen ja hyvän tilaisuuden tullen panostan tähän sektoriin edelleen. Oman lisäyslistan kärjessä on Microsoft, joka tarjoaa moninaisia ratkaisuja ja on pohjana lähes kaikkeen digi-ai liittyvään toimintaan. 

USA vs. Kiina "kauppasota" jatkuu kuitenkin tälläkin saralla. Mitkä ovat sen vaikutukset ja mikä on Kiinan reaktio Yhdysvaltojen kauppapakotteisiin? Kiinan siruteollisuus on jo vaikeuksissa. Miten paljon näihin yhtiöihin liittyy poliittista riskiä? Ehkä hyvä pitää tämäkin kysymys mielessä.

Portfoliossa 2024 allokoinnin painopisteet tulisi olla: digitalisaatiossa (ai) ja vihreässä siirtymässä. Rahoitusyhtiöt voi jättää vähemmälle (paino jo suuri). Yhtenä salkun peruskivenä rahoitusala hyvänä osingonmaksajana toki pysyy.

Terveydenhuolto pitäisi olla myös väestön vanhenemisen vuoksi fokuksessa. Siellä kaivataan todellakin uusia ratkaisuja! Tuoko ai:n hyödyntäminen apua resurssien allokointiin, todennäköisesti kyllä (esim. aiforia) tai ainakin pitäisi, mutta johdon tulisi osata johtaa ja ohjata ai:n ja digitalisaation tuomat resurssisäästöt hoivatyöhön, jota ainakaan vielä robotit eivät korvaa ja tuskin koskaan täysin korvaavat.

Joko on kasvuosakkeiden aika?

En tiedä, mutta omassa päässäni mietin, että rakennusalan alhon täytyy joskus päättyä. Karsintaa konkurssien myötä on tapahtunut jo sen verran, että pikkuhiljaa olen lisännyt YIT:tä. Ajattelen, että teen tällä "outokummut", eli ostan jo nyt kun sillä menee huonosti ja sen hinta tunnusluvuilla mitaten on kallis. Ihan nopeasti en käännettä ja kasvua odota saavani, eli ennakoin tässä ainakin 6-12kk eteenpäin.

Aiforia startup tyylisenä yhtiönä pysyy salkussa samoin samoin Remedy ja myös pieni määrä naapurimaan BICOa. Näiden kasvutarinaa seuraan mielenkiinnolla. Kärsivällisyys palkinnee 2-3 vuoden aikaikkunalla, tai sitten ei.

Edit: Piti vielä mainita uusin "kokeiluni" Tulikivi ja myös KH-kone (ex Sievi Capital 2021 salkkuun) pienistä yhtiöistä, joihin olen lähtenyt mukaan Tallipojan peesissä. KH-kone on ollut toistaiseksi selkeä pettymys ja olen jo realisoinut siitä vähän tappioita. Tulikivi ja sijoittamiseen houkuttanut talkkivivarantonsa on ns. villi kortti, jonka pelaan ainakin tämän vuoden loppuun. Kh-konettakin vielä pienesti salkussa. Kattellaan...

Ruotsalaista Investroia, haluaisin myös lisätä. Kruunu on edelleen halpa. Investorin kautta pääsen helposti mukaan pohjoismaisiin yrityksiin ja myös listaamattomiin ja pienempiin kasvuyhtiöihin, joita itse en kykene seuraamaan saati arvioimaan.

Paljon olisi varmasti muitakin mielenkiintoisia kasvu- ja/tai käänneyhtiöitä, mutta yritän pitää tässä riskit hallinnassa, enkä lähde yltiöpäisesti koettelemaan onneani. Em. positiot ovat vielä pieniä oma riskinsietokyky tai oikeammin riskinottohalu huomioiden.

Joululounas 18.12.

Kutsu perinteikkäälle Wärtsilän joululounaalle toi tänäkin vuonna tarjottujen herkkujen lisäksi kaivattua piristystä sijoittajan arkeen! 

Talousjohtaja Arjen Berendsin puheenvuoro ja vastaukset kysymyksiin olivat kuin insinöörin märkä päiväuni. Oli kyllä vakuuttavaa tekstiä! Joskus voisi toki riittää, että sanoo: Meillä on parhaat moottorit ja uusien kehitystyössä olemme alan edelläkävijä! Lisäksi kuulimme, että huoltotoiminta tikittää tasaiseen tahtiin ja on Wärren vakaa bisnesalue nyt ja jatkossakin! 

Energian varastointi on vielä ?-merkki, samoin sen irrottaminen (myyminen). Tämäkin on mielenkiintoinen osa-alue ja myös siihen yrityksen muut toiminnot tarjoavat synergioita. 

Tankkereiden elinkaaresta/koneistuksen uusimisesta saimme myös mielenkiintoista tietoa ja kaikella tälläkin on oleellista vaikutusta bisnekseen. 

Infosta summa summarum = Wärre pysyy salkussa. Kuitenkin koska paino on jo nyt suuri, ei itselläni lisäystarpeita ole. Tässä linkki 4.1. tiivistelmään.

Muistelimme, että Mika Heikkilä viime vuoden joululounaalla totesi, että Wärtsilä tulee olemaan vuoden 2023 tähti ja niin se on ollutkin! 

Kiitos Wärtsilä vuodesta 2023 ja Hanna-Maria kutsusta! 


Myynnit ja ostot

Yhden mokan tein joulukuussa, myin vahingossa omasta salkusta kaikki MetsäBoardit vaikka piti kaikki alle 7€:lla ostetut erät pitää ja ulkoiluttaa verovähennyksiin vain tappiolliset vanhemmat erät. On ollut liikaa kaikkea muuta säätöä, joten kun tekee montaa asiaa yhtäaikaa, on väsynyt ja sairaanakin, niin sattuu vahinkoja ja tekee virheitä. 

En nyt kirjaa tähän yksittäisiä kauppoja, kun en nyt juuri koe niiden tietojen kaivamista tärkeäksi. Syy tähän seuraavassa kappaleessa.

Lopuksi henkilökohtaista

Elämän isot ja tärkeät asiat ovat jossain muussa kuin rahassa ja taloudessa, joskin nyt olen hyvin konkreettisesti huomannut, että on niilläkin jonkin verran merkitystä, kun kyse on läheisen, rakkaan puolison hoivasta ja sen järjestämisestä parhaalla mahdollisella tavalla.

Tätä ei ole helppo kirjoittaa, enkä tätä avaa nyt kuin sanomalla, että vanhustemme/ikäihmisten ja vammaisten hoiva ja siihen liittyvät vaihtoehdot ovat valitettavan huonot elleivät surkeat. Omaishoitajan asema ja oikeudet ovat heikot, joissain tapauksissa käytännössä olemattomat! Pitäisi osata ja ennen kaikkea kaiken sen kuorman alla jaksaa pitää puolensa, pitää huolta myös itsestään ja taistella ihmisoikeuksia polkevaa systeemiä vastaan. 

Järkipuhe ja faktat läheisen avuntarpeesta eivät riitä. Arviot tehdään perustuen siihen, että omaishoitaja jaksaa äärettömästi hoitaa puolisoaan rakkaudesta ja luopuu oman elämän oikeudestaan. Heidät, hoidettava ja hoitaja suljetaan monissa tapauksissa käytännössä neljän seinän sisään 24/7 olemattoman tai surkean, käytännössä toimimattoman, tuen turvin. 

Meidän tapauksessa prosessi hoivapaikkapäätöksestä on yli 22 vuoden hoitojakson jälkeen nyt toistaiseksi kestänyt vain kolme kuukautta ja tänä aikana on nyt toisella yrittämällä saatu päätös pitkäaikaisesta 24/7 hoivapaikasta. Nyt olemme tilanteessa, että voimme ehdottaa (olen jo ehdottanut) hoivakoteja, joista haluaisimme paikan, mutta käytännössä valinnanvapautta ei ole. Hoivakoteja ei ole riittävästi. Muutoinkin huonoista vaihtoehdoista on vaikea löytää edes yksityisellä rahalla hyvää. 

Varallisuus myös rajaa mahdollisuuksiasi valita. Kuntalaiset eivät ole tasavertaisessa asemassa, eli ts. niin päin, että vähävaraisella on enemmän valinnan varaa kun ARA-rahoitteiset hoivakodit eivät ole heiltä poissuljettuja. Sijoitus voi päätöksen jälkeen tulla minä päivänä tahansa ja minne tahansa tässä lähiviikkojen aikana. Tähän hoivakotiin muuttoon pitäisi nyt valmistautua monella tapaa. Kaikki tämäkin järjestely on yksin minun vastuulla, kun hoivan tarvitsija ei ole kykenevä hoitamaan ensimmäistäkään asiaa itse.

Talouspuolella hoivakotipäätös tarkoittaa vähän yksinkertaistaen, että kaikista hoidettavan nettotuloista, mukaan lukien pääomatulot, viedään perusmaksuna 85%. En mene yksityiskohtiin, mutta sanoisin, että kannattaa perehtyä tähänkin puoleen elämässä ja ennakoiden suunnitella miten talouspuolen hoitaa järkevästi. Ohessa pari linkkiä kiinnostuneille: linkki 1.  linkki 2.

Vielä tässä on mahdollista, että tuon maksutavan sijaan hoitaa maksun yksityisesti, se ei kuitenkaan juuri nyt helpota toivottuun hoivapaikkaan pääsemistä, kun kaikkiin ja etenkin omalla toivelistalla oleviin on pitkät jonot! 

Jotta tähän pisteeseen on päästy, olen ollut uupumisen takia sairaslomalla, joka jatkuu vielä tammikuun puoliväliin ja äärimmäisenä keinona tarvittavan hoivapaikan saamiseksi sanonut itseni virallisesti irti omaishoitajuudesta. Kyllä, sellainen on kova ja henkisesti erittäin raskas päätös, ehdottomasti yksi elämäni vaikeimmista! Moni ei ymmärrä tai tiedä, että omaishoitajuudesta voi myös kieltäytyä. 

Puolisoni on ollut tänä kolmen kuukauden aikana neljässä eri paikassa hoidettavana. Näistä kokemuksista voisin myös kirjoittaa, eikä olisi kaikilta osin kovin kaunista luettavaa. Kuitenkin haluan sanoa, että meidän terveydenhuollossa on myös paljon hyvää. Tämä vanhusten, ikäihmisten ja vaikeasti vammaisten hoivan tilanne vaan on äärimmäisen surkea.

Ei pitänyt tästä näinkään paljon kirjoittaa. Kirjoitin kuitenkin, koska asia on vaikea, tärkeä ja tälle asialle pitäisi yhteiskunnassa tehdä merkittäviä parannuksia! Ehkä kirjoitan tästä myöhemmin vielä julkisuuteen, kunhan selviämme tästä odotuksen ja jännityksen piinasta. 

Tämän kaiken keskellä on tuntunut hiukan triviaalilta pohtia mennyttä pörssivuotta, saati omia sijoituksia. Toisaalta tämä pörssitoiminta on ollut itselleni henkireikä ja tässä sijoitusgenressä toimiminen on jo vuosien ajan antanut hyvien ja tärkeiksi muodostuneiden ihmissuhteiden lisäksi arjen keskellä muuta ajateltavaa! 

Puolisostani huolehtiminen ja hänen kaikkien asioidensa hoitaminen niin terveyteensä kuin talouteensakin liittyen virallisena edunvalvojana jatkuu edelleen. Nyt vaan jatkossa tarvitsemastaan perushoivasta ja -tarpeista vastaa alan ihmiset turvallisessa valvotussa ympäristössä ja siitä olen kiitollinen. Olen varmasti jatkossakin hänen tukenaan myös tulevassa uudessa hoivaympäristössä. 

 Muutos on molemmille iso niin henkisesti kuin fyysisesti! 

Ratkaisun tuoman helpotuksen seassa on edelleen rakkautta, huolta ja myös paljon surua, yksinäisyyttäkin!

Hyvää alkanutta vuotta 2024 ja pidetään huolta läheisistämme!